7/25/2008

Kot kumlama ile ölüme kaç kala?

Biz, dizi kültürünün içine doğduk. Bizimkiler ile başlayan bu kültür, niceleri ile devam etti ve sakız gibi uzayan, tam her şey tıkırına girmişken, yeni bir sorunla karşılaşan insanların yaşamını, gerçek hayatta bunların bin beteri olmuyormuş gibi izledik durduk. Oysa, kişisel tarihlerin deşilmesi ile, bir de bakmışız, çevremizdeki insanlar nice gündelik facialar yaşayarak gelmişler bugünlere.
İkinci tür facialara da, gündem konularında rastlıyoruz, ki 80'lerden itibaren aşırı dozda komplo ve müstakbel-facia haberlerine maruz kaldık diyebilirim. Her haber bülteninde veya gazetede, her şeyi ilişkilendirdiğimiz komünist tehdidinden, emperyalizmden, islami tehditten, kimsenin aldırış etmediği, o sessiz kalmış ölümleri, faciaları, ölüm-kalımları görmezden geliriz.
Radikal, bugünkü haberlerinden birisini, kot kumlayan işçilere ayırmış. İlk defa, Deniz'den duymuştum böyle bir mesleğin olduğunu. Estetik kaygıların nasıl öldürdüğünü... Askere gittiklerinde, çürüğe çıktıkları vakit ölüm fermanlarının da verildiğini...
Ne dizilere, ne de haberlerde de komplo üretmeye gerek yok. Bu habere bir bakmak ise elzem.



'Kumlanmış kot giymeyin, insanlar ölüyor’
Çökerek Köyü’nde yapılan sağlık taramasında hastalık belirtisi görülen 40 köylü, Ankara’ya götürüldü, bunlardan 20’sinde hastalık tespit edildi. Köylülerle, Yozgat Milletvekili Osman Coşkun ilgileniyor.
24 / 07 / 08
Kot kumlama fabrikasında yakalandıkları hastalık nedeniyle yaşam mücadelesi verenlere sahip çıkan Ak Partili Coşkun, kumlanmış kot giyen herkesin bir kişinin hayatını riske attığını bilmesi ve bu fabrikaların kapatılması gerektiğini söyledi

YOZGAT - Yozgat’ın Çekerek ilçesine bağlı Koyunculu köyünden 1987 yılında çalışmak için gittikleri İstanbul’daki bir fabrikada "silikozis" hastalığına yakalandıklarını ileri süren köylülere sahip çıkan AK Parti Yozgat Milletvekili Osman Coşkun, yapılan sağlık taramasında hastalık belirtisi görülen 40 köylünün muayenesini Ankara Eğitim Hastanesinde yaptırdı. 20 kişide hastalık tespit edildi.
Coşkun, yaptığı açıklamada, köyden İstanbul’a gidenlerden 50 civarında gençten 14’ünün bugüne kadar öldüğünü, geriye kalanların ise hastalıkla mücadele ettiğini belirtti. Coşkun, konunun basına intikal etmesinin ardından, Çekerek Kaymakamı Ahmet Odabaş ile görüşerek, sosyal güvencesi olmayanlara yeşil kart çıkartıldığını vurgulayarak, "Köyde yapılan sağlık taramasında 40 kişide hastalık belirtisi olduğu belirlenerek, bu vatandaşlarımızı Ankara’ya getirip, Eğitim Hastanesinde muayenelerini yaptırdık" dedi.

MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ

AK Parti Yozgat Milletvekili Osman Coşkun, TBMM Başkanlığına başvuruda bulunarak, Meclis Araştırması istediğini de vurguladı. Coşkun, "Meslek hastalıkları riski içeren sektörlerde çalışan işçilerin sağlık sorunlarının araştırılarak, alınması gereken önlemlerin tespiti amacıyla" Meclis Araştırması talebinde bulunduğunu belirterek, İstanbul’da kaçak olarak kot kumlama atölyelerinin çalıştırıldığını, çalışanların ise "silikozis" denilen hastalığa yakalandığını anlattı.
Osman Coşkun, şöyle konuştu:
"Yozgat Çekerek ilçesi Koyunculu köyünden İstanbul’a çalışmak üzere giden vatandaşlarımız kot kumlama işinde çalışmışlar, bunun sonucunda silikozis hastası olmuşlardır. Kumlanmış kot giyen herkesin en az bir kişinin hayatını risk altına aldığını bilmesi ve kot kumlama yerlerinin derhal kapatılması gerekir. Meslek hastalıkları hastanelerinin sayısı ve imkanları artırılmalıdır. Meslek hastalıklarının önlenmesine yönelik çalışmalar başlatılmalı ve önlemler alınmalıdır. İşçilerin resmi sağlık dosyalarında Özel Sektör tarafından yapılan testlerin özetinde kan kurşun seviyeleri ve benzeri değerler normal olarak değerlendirilmiştir. Özel laboratuvar testlerinin, 80 ilde bulunan Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Laboratuvarlarında ve 7 ilde bulunan Hıfzıssıhha Bölge Laboratuvarlarında resmi kurumlar tarafından yapılmasının sağlanması gerekmektedir."

ŞİMDİYE KADAR 14 KİŞİ ÖLDÜ

Milletvekili Coşkun’un girişimleri sonucunda Ankara’ya götürülen 40 kişinin yapılan muayenesinde 20 kişide hastalık tespit edildi. Taburcu edilen köylüler köylerine döndü. Köylüler, hastalık nedeniyle bugüne kadar 14 kişinin öldüğünü belirttiler.
Köylülerden 89 yaşındaki Abbas Özkan, İstanbul’da çalıştığı iş yerinden hastalık kapan oğlunun 1989 yılında vatani görevini yaparken öldüğünü, 32 yaşındaki Zeki Akgündüz ise "Hastalığım nedeniyle gittiğim hastanede ciğerlerimden su almak istediler, kabul etmedim. Çünkü ciğerinden su alınan arkadaşlarımın hepsi öldü" diye konuştu.
65 yaşındaki Gülhanım Altan da oğlunun hastalıktan dolayı 1998 yılında vefat ettiğini, Nasibe, Kadir, Aysel, Özlem, Tülay isimli torunlarına güçlükle bakabildiğini anlattı. (aa)

89 yasındaki Abbas Özkan, çalıştığı işyerinden hastalık kapan oğlunun, 1989 yılında vatani görevini yaparken öldüğünü söyledi.

2 yorum:

delikanlı dedi ki...

Takibimdesin,ilgi alanları toplumsal cinsiyet olanlardan aratıp buldum seni,merhaba demek istedim sadece

Gina Braun dedi ki...

Merhaba delikanlı, iyiki de merhaba dedin...sen de benim takibimdesin bundan böyle.